Klimop planten

Hedera, in de volksmond ook wel klimop genaamd, is er in zeer vele kleuren en bladvormen. De plant behoort bij dezelfde familie als Ginseng en wordt als sinds eeuwen als heilzaam tegen het verouderingsproces toegepast, zowel inwendig als uitwendig. De plant is zelfhechtend. Ze klimmen en kruipen moeiteloos, met behulp van hun hechtwortels, zowel tegen muren als tegen bomen. Het is een snelle groeier, die zowel in schaduw als in de zon snel lelijke of open plekken begroeid. Je kunt hedera als stuikvorm laten groeien of ze langs elke andere gewenste vorm laten groeien. Kortom hedera is een groenblijvende, zeer gemakkelijke plant die weinig verzorging nodig heeft en voor vele doeleinden geschikt is, zowel binnen als buiten.

Alle Hedera-soorten zijn, door de seizoenen heen, prachtig decoratief. Klimop verdraagt knippen en snoeien prima en is dan ook uitstekend geschikt om allerlei vormen, poorten, afscheidingen of grote oppervlakken mee te laten begroeien.

De kleuren van de hedera komen het best tot z’n recht als hij groeit op een plek met halfschaduw, maar hij groeit ook prima in de schaduw of in de zon.

Een keer in de week watergeven is voldoende. Afknippen van de te lange ranken kan altijd.

De hedera’s van Hedera Rikken zijn voor gebruik binnenshuis, want ze zijn niet winterhard.